Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że Grecja zapewnia interesujący wybór, jeśli chodzi o różne potrawy. To kraj różnorodności nie tylko pod względem urozmaiconych krajobrazów. Zapewne sporo osób słyszało o Musace. Musaka jest bardzo ciekawą potrawą, w jej składzie mamy mięso mielone, ziemniaki, bakłażana, sos pomidorowy i wszystko zalane beszamelem. Niemniej to nie o Musace powiemy sobie, weźmiemy pod uwagę Choriatiki.

Choriatki — o czym mowa?

Zacznijmy od zdefiniowania, o jakiej potrawie jest mowa. Tak więc Choriatki to tradycyjna sałatka kuchni greckiej. Warto wiedzieć, że podawana jest w różnych wariantach, a zajadać się nią można na całym świecie.

Choriatki — składniki i przygotowanie

Przejdźmy teraz do tego, co potrzebujemy i w jaki sposób należy przygotować Choriatki. Lista składników przedstawia się w następujący sposób:

– ogórek,

– 3 pomidory,

– zielona papryka,

– czerwona cebula,

– ser feta,

– 10 czarnych oliwek,

– natka pietruszki,

– 2 łyżki octu winnego,

– oliwa z oliwek,

– sól, pieprz, oregano

Kiedy już wiemy, czego potrzebujemy, pora przejść do sposobu przygotowania. Przygotowanie Choriatki nie jest trudne, na początku obrany ogórek należy pokroić w grubsze plasterki i wrzucić na dno naczynia. W dalszej kolejności powinno się dodać pomidory pokrojone w ósemki i cebule krojoną tak, aby znalazły się na niej cienkie krążki. Tak zostaje tylko wszystko przyprawić solą i pieprzem oraz posypać fetą (ser ma być pokruszony). Na koniec sałatkę oprószyć Oregano i polać oliwą.

Przy okazji jeszcze ciekawostka dotycząca Oregano — zioło to jest uwielbiane przez Greków, czego dowodem właśnie grecka kuchnia. Można powiedzieć, że nie ma co się dziwić, jeśli w jakiejś innej greckiej potrawie dodane będzie Oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *