Kiedy wybiera się kierunek na wakacje, niewątpliwie kluczowe znaczenie ma pogoda, atrakcje, zabytki, krajobraz, piękne plaże (wiadomo). Zapewne gdzieś w dalszej kolejności liczy się też jedzenie (a w każdym razie powinno). Przechodząc do sedna — jeśli zastanawiamy się nad wakacjami w Grecji, o kuchnie nie musimy się martwić — kuchnia grecka znajduje się wśród najlepszych na świecie.

Greckie specjały

Można powiedzieć, że greckie specjały to zasługa produktów charakteryzujących się wysoką jakością. Warto też zaznaczyć, że skoro jesteśmy przy produktach, trzeba wyraźnie podkreślić wpływ oliwy — stwierdzenie, że oliwa dodawana jest właściwie do wszystkiego, nie powinno być przesadą. Nie sposób też nie nawiązać do śródziemnomorskiego klimatu sprawiającego, że nie brakuje chętnych na owoce i warzywa.
Dodatkowo wypada też wspomnieć o serach — Grecy są specjalistami, jeżeli chodzi o produkcję serów, szczególnie należy podkreślić fetę. Feta to ser biały, miękki. Poza tym, jako że o serach mowa, na pewno interesujący jest też halloumi (ser solankowy półtwardy).

Warto jeszcze na koniec dodać, że niewątpliwie istotne znaczenie ma to, iż przepisów i smaków jest po prostu mnóstwo.

Regionalna kuchnia

Sytuacja wygląda tak, że Grecja dzieli się na regiony — Attyka, Grecja Środkowa i Zachodnia, Macedonia Wschodnia, Środkowa i Zachodnia, Kreta, Tracja, Epir, Athos, Tesalia, Wyspy Egejskie Północne i Południowe, Jońskie oraz Peloponez.
Każdy region ma jakieś swoje tradycje kulinarne. Jeśli np. będziemy przebywać w rejonie wysp jońskich, trzeba wiedzieć, że to królestwo owoców morza i ryb. Jest też makaron, który został rozsławiony przez nikogo innego, jak Włochów.
Inny przykład — Kreta. Przebywając na Krecie, musimy mieć na uwadze, że doświadczymy bardzo intensywnie przyprawionych przypraw. Oprócz tego Kreteńczycy jedzą spore ilości wieprzowiny.

Grecki obiad

Czas powiedzieć na temat greckiego obiadu — w końcu Grecy napawają się także w zupach, które zawsze muszą być pożywnym daniem. Pożywność jest związana z sycącymi składnikami (groch, soczewica z dodatkiem mięs, fasola). Dobrze od razu odnieść się do tego, że do mięs, które wykorzystywane są w greckiej kuchni, zalicza się przede wszystkim baraninę, wołowinę, jagnięcinę i wieprzowinę.
Nie można także wykluczyć, że zdarzy się jagnię z karczochami bądź jagnię z sosem cytrynowym.

Sałatki

Mówiąc o kuchni greckiej, nie sposób nie nawiązać do sałatek. Wiele sałatek bazuje na świeżych ogórkach, liściach mięty i jogurcie. Niejednokrotnie serwuje się je do dań rybnych i mięsnych. Za najsłynniejszą sałatkę uważa się sałatkę grecką — mowa na temat sałatki złożonej ze świeżych warzyw, fety i oliwek.
Należy również pamiętać, że w przypadku upalnych dni najlepszym rozwiązaniem jest sałatka z arbuza, sera feta i liści mięty.

Podsumowanie

Osoby mające jakiekolwiek wątpliwości związane z greckimi przysmaki, po przeczytaniu tekstu powinny być przekonane co do greckiej kuchni. Zgodnie z tym, co już na wstępie zostało powiedziane — kuchnia grecka jest w gronie najlepszych na świecie, a namiastka dowodów na to znalazła się w treści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *