Każda osoba, która była kiedyś w Grecji po prostu musi przyznać, że mamy do czynienia z krajem różnorodności. Nie ma przypadku w tym, że mnóstwo osób jest oczarowanych Grecją. Warto jednak podkreślić, że Grecja to nie tylko korzystny klimat połączony z urozmaiconymi krajobrazami. W Grecji możemy doświadczyć również tradycyjnych specjałów. Jeden z takich specjałów to Musaka.

Czym jest Musaka?

Zanim sobie dokładnie powiemy o tym, czego potrzebujemy i jak przygotować Musakę, należy wspomnieć, o czym tak naprawdę jest mowa. Tak więc Musaką określa się zapiekane danie na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Można jeszcze dodać, że górna warstwa dania to sos beszamelowy. W związku z tym trzeba też wyraźnie zaznaczyć, że sposób przygotowania dzieli się na Musakę i Beszamel.

Składniki i sposób przygotowania Musaki

Skoro już wiemy, czym jest Musaka, czas na składniki i sposób przygotowania. Lista składników przedstawia się następująco:

– 1 duży bakłażan albo dwa małe,

– 750 g mielonego mięsa,

– kilka ziemniaków,

– duża cebula,

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

– puszka pomidorów zmiksowanych na sos,

– biały pieprz,

– sól,

– liście laurowe, ziele nagielskie,

– oliwa z oliwek,

– 2 łyżki masła,

– 2 łyżki mąki,

– 2 jajka,

– 600 ml mleka,

– 15 dag startego sera

Zaczynamy od Bakłażanów, które należy kroić wzdłuż w plastry. Po pokrojeniu czas na posypanie solą i pieprzem, kiedy już to zrobimy, zostawiamy je na mniej więcej 30 minut. W dalszej kolejności musimy zająć się oliwą z oliwek — trzeba ją rozgrzać na patelni. Nie wolno też zapomnieć, że plastry bakłażanów powinno się smażyć z obu stron. Co do ziemniaków, należy je pokroić w plastry i smażyć na oliwie, ale zrobić to po bakłażanach. Poza tym w naczyniu żaroodpornym, na spodzie ma znaleźć się warstwa ziemniaków, a dopiero później warstwa bakłażanów.

W ten sposób dochodzimy do cebuli. Cebula musi być drobno posiekana i podsmażana na oliwie. Potem kolej na dodanie mięsa mielonego, liści laurowych i ziela angielskiego. Ziele angielskiego po usmażeniu powinno być wyjęte. Tak zostaje już tylko wlać sos pomidorowy (i oczywiście dokładnie pomieszać) oraz dodać sól, biały pieprz i koncentrat pomidorowy (naturalnie również mieszamy).

Jak zrobić Beszamel?

Jeżeli chodzi o beszamel, tak jak w przypadku Musaki, zacznijmy od składników. Lista potrzebnych produktów przedstawia się następująco:

– 4 łyżki masła,

– 1 żółtko,

– 3 szklanki mleka,

– gałka muszkatołowa,

– Od 3 do 5 łyżek ostrego sera,

– 1 łyżka soku z cytryny,

– sól, biały pieprz

Zaczynamy od roztapiania masła i dodania mąki. Mąka z masłem musi zostać połączona, więc mieszamy dokładnie. Kiedy już mąka połączy się z masłem, dolewamy mleka i w dalszym ciągu zajmujemy się mieszaniem. Analogicznie podczas dodawania soli, białego pieprzu, jaj i sera. Na koniec zostaje polać mięso białym sosem i piec przez 30 minut.

Co prawda omówiliśmy sobie przygotowanie Musaki wraz z Beszamelem, ale nieodzowna jest jeszcze drobna uwaga. Otóż, kiedy wyjmiemy Musakę z piekarnika dobrze się wstrzymać parę minut, zanim przystąpimy do krojenia zapiekanki (bardzo gorąca się rozpada).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *